SSC English Second Paper Borisal Board-2015




Part A: Grammar
1. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the form of some of the words. You may need to use one word more than once.
give
a
symbol
to be
by
last
in
but
the
cultivate

A flower a (a) —- gift of nature. It is a (b) —- of beauty. It (c) —– us pleasure. There is nobody (d) —– loves flower. But it is (e) —- matter of sorrow that a flower does not (f) —- long. It blooms (g) —- the morning and fades away very soon. Nowadays flowers (h) —- cultivated in our country. Many people earn their livelihood (i) —- flower (j) —-.

Answer: (a) the; (b) symbol; (c) gives; (d) but; (e) a; (f) last; (g) in; (h) are; (i) by; (j) cultivation.


2. Fill in the blanks with suitable words.
We live in an age of (a) —-. We can see (b) —- influence of science in all spheres of our daily life. Science is a constant (c) —- of our daily life. We have (d) —- the impossible things possible by means (e) —- science. The modern civilization is a (f) —- of science. At present we can (g) —- travel from one place to another. (h) —- ancient time journey was difficult. (i) —- had to spend much (j) —- and money for travelling. But we should remember that science has to be exploited for the greater welfare of mankind.

Answer: (a) science; (b) the; (c) companion; (d) made; (e) of; (f) gift; (g) easily; (h) In; (i) People; (j) time.

3. Make five sentences using parts of sentences from each column of the table below.
Bangladesh
 creates
a great problem in Bangladesh.
Population problem
are
some causes behind overpopulation in Bangladesh.
There
is
proper steps to control the growth of population as soon as possible.
The government
should
other problems like poverty, disease, illiteracy etc.

 take
an over populated land.

Answer: (a) Bangladesh is an over populated land.
(b) Population problem is a great problem in Bangladesh.
(c) Population problem creates other problems like poverty, disease, illiteracy etc.
(d) There are some causes behind overpopulation in Bangladesh.
(e) The government should take proper steps to control the growth of population as soon as possible.

4. Complete the following text with right forms of the verbs given in the box.
cause
suffer
to be
drive
solve
to be
obey
occur
carry


Traffic jam (a) —- a common affair in the big cities of our country. This problem (b) —- the ultimate consequences of rapid growth of population and the number of vehicles. Most often this problem (c) —- in the congested areas where the roads are very narrow. Overtaking tendency also (d) —- traffic jam. Some drivers (e) —- the traffic rules. They (f) —- the vehicles carelessly. Traffic jam (g) —- great sufferings to the ambulances (h) —- patients. Office goers and school going children also (i) —- a lot due to traffic jam. However, this problem (j) —- to an extent by imposing traffic rules strictly.

Answer: (a) is; (b) is; (c) occurs; (d) causes; (e) do not obey; (f) drive; (g) causes; (h) carrying; (i) suffer; (j) should be solved.

5. Change the narrative style of the folowing text.
The teacher said to the girl, “Do you think that honesty is the best policy?” The girl said, “Yes, sir, I think so.” “Then learn to be honest from your childhood,” said the teacher. “Thank you, sir,” said the girl. “May Allah bless you,” said the teacher.

Answer: The teacher asked the girl if she thought that honesty is the best policy. The girl respectfully replied in the affirmative that she thought so. Then the teacher advised her to learn to be honest from her childhood. The girl respectfully thanked him. The teacher prayed that Allah might bless him.

6. Change the sentences according to the directions.
(a) Haji Mohammad Muhsin was not an unkind man at all.(Affirmative)
(b) He inherited vast proerty from his father and sister.(Interrogative)
(c) He was unmarried.(Negative)
(d) During his lifetime, he spent money lavishly to help the poor.(Complex)
(e) One night when he was saying his prayer, a thief broke into his room.(Simple)
(f) Seeing Muhsin the thief cried.(compound)
(g) The thief was caught.((Active)
(h) How needy the thief was!(Assertive)
(i) He gave the thief some food and money.(Passive)
(j) Muhsin was one of the best philanthropists in the world.(Positive)

Answer: (a) Haji Mohammad Muhsin was a very kind man.
(b) Didn’t he inherit vast property from his father and sister?
(c) He was not married.
(d) As long as he was alive, he spent money lavishly to help the poor.
(e) One night at the time of saying his prayer, a thief broke into his room.
(f) The thief saw Muhsin and cried.
(g) He caught the thief.
(h) The thief was very needy.
(i) The thief was given food and money by him.
(j) Very few philanthropists in the world were as good as Muhsin.

7. Complete the sentences.
(a) We must work hard in order that —–.
(b) A man who —- cannot shine in life.
(c) It is hard labour that —-
(d) The idle cannot reach their target because —-
(e) —- unless you work hard.

Answer: (a) We must work hard in order that we can prosper in life.
(b) A man who is idle cannot shine in life.
(c) It is hard labour that enables a man to reach his goal.
(d) The idle cannot reach their target because they cannot finish their work in time.
(e) You cannot succeed in lifeunless you work hard.

8. Complete the text adding suffixes, prefixes or the both with the root words given in the parenthesis.
Honesty is opposite to (a) honest. An honest man is not (b) harm to anybody. He never does (c) justto others. When he does anything (d) moral, he feels (e) comfortable. He never tells a lie. He is always (f) responseto his duty. We should follow the path of (g) honest and leave the path of (h) honesty. In that case, you will be (i) love by all and will be able to reach the path of (j) prosper.

Answer: (a) dishonesty; (b) harmful; (c) injustice; (d) immoral; (e)uncomfortable; (f) responsible; (g) honesty; (h) dishonesty; (i) loved; (j) prosperity.

9. Make tag questions of these statements.
(a) Nuclear has some advantage, —– ?
(b) There are only a few family members, —- ?
(c) It is calm and quiet, —- ?
(d) So, one can have peace and happiness in a nuclear family, —-?
(e) One need not think of others, —-?

Answer: (a) Nuclear has some advantage, hasn’t it?
(b) There are only a few family members, aren’t there ?
(c) It is calm and quiet, isn’t it ?
(d) So, one can have peace and happiness in a nuclear family, can’t they ?
(e) One need not think of others, need they ?

10. Complete the passage using suitable connectors.
A healthy man can do any work, (a) —- he can eat anyfood he likes. (b) —-, he can enjoy life in every way. (c) —- an unhealthy man is unhappy, for he cannot eat and do what he likes. (d) —- he lives and dies poor. He may have intelligence, merit, learning and power, but he cannot put them to the use and reap their benefits. (e) —- health is the source of all happiness in life.

Answer: (a) because; (b) Besides; (c) On the other hand/But; (d) So; (e) Therefore;

11. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text.
once my mother said to me who came to you my friend rafiq mom she asked what did he want i said his mother is ill he needs some money i have given him five hundred taka my mother said wonderful

Answer: Once my mother said to me, “Who came to you?” “My friend, Rafiq, Mom.” She asked, “What did he want?” I said, “His mother is ill. He needs some money. I have given him five hundred taka.” My mother said, “Wonderful!”


12. Suppose, you are Nader Mahmud/Nadera Parvin and after graduation you have completed a course on computer. You have seen a vacancy advertisement for the post of a computer operator in a recognized private company. 

Now, write a CV with a cover letter for the post. Your CV should not exceed one page.

13. Suppose, you are Mithu/Mita of Shovagonj High School, Rangpur. There is a common room in your school but facilities are not sufficient there. 

Now, write an application to the Headmaster for increasing common room facilities.
14. Write a paragraph about “Tree Plantation” by answering the following questions.
(a) What is tree plantation?
(b) How are trees are our friends?
(c) How do trees maintain ecological balance?
(d) What may happen in absence of trees?
(e) What should be our final attitude towards trees?

15. A journey is always pleasant to all. Suppose, you have recently made a journey by train. 
Now, write a composition on “A Journey by Train” narrating how much you have enjoyed the journey.


We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      error: Content is protected !! Contact us to get content.